WordPress cache eklentisi bir websitenin ihtiyaç duyacağı en önemli eklentilerden birisidir. WordPress yapısı gereği tema ve eklentilerden oluşmaktadır. Eğer çok sayıda eklenti, kötü yapılandırılmış tema veya düşük performanslı bir hosting kullanıyorsanız sitenizde yavaşlık yaşamanız kaçınılmazdır.
Özellikle sık ziyaretçisi olan bir haber, e-ticaret yada eğitim siteniz varsa performans için cache (önbellek) eklentisini mutlaka kullanmanız gerekir.
Kısaca bahsetmek gerekirse WordPress cache eklentisi ziyaretçilerin sitenizi daha hızlı yüklemelerini sağlayan bir mekanizmadır. Sitenizin bazı verilerini sunucu yada tarayıcı üzerinde saklayarak tekrar yüklenmesini engelleyerek kullanıcı deneyimini olumlu yönde etkiler ve SEO performansını artırır.
WordPress Cache Eklentisi Seçimi
Piyasada ücretli ve ücretsiz birçok cache eklentisi var. Temelde hepsi aynı görevi görüyor fakat bazıları kendi içerisinde ek özellikler katarak rakiplerinden ayrılıyor. Peki bir cache eklentisi seçerken nelere dikkat etmeniz gerekiyor?
Tema Uyumluluğu
Piyasada ücretli yada ücretsiz birçok tema ve site yapıcı bulunuyor. Bir cache eklentisi seçerken temanız ile uyumlu olan cache eklentilerine göz atabilirsiniz. Bu bilgi temanızın dokümantasyon sayfasında genellikle yer almaktadır. Tema yapımcıları satışa başlamadan önce bazı cache eklentilerini test etmektedir. Yada belli bir cache eklentisi üzerine odaklanıyor. Örneğin Newspaper teması performans dokümanında özellikle Super Cache kullanılmasını öneriyor.
Sunucu Uyumluluğu
Cache sistemi websitesinden önce sunucu tarafında da hosting firmaları tarafından yapılmaktadır. Birçok paylaşımlı hosting firması LiteSpeed Web Server yazılımını kullanarak sunucularında performans artışı sağlıyor. Eğer böyle bir sunucuda barınıyorsanız LiteSpeed cache eklentisi kullanmanız site avantaj sağlar.
Paylaşımlı hosting yerine VPS yada VDS gibi nginx altyapılı özel sunucu kullanıyorsanız Nginx FastCGI Cache veya Redis Cache daha iyi performans gösterir.
Güncellik ve Uyumluluk
WordPress sürekli güncellenen ve gelişen bir altyapıdır. Sadece cache eklentisi değil tercih ettiğiniz diğer eklenti ve temalarda bu güncellemelere ayak uydurmalı ve sık sık güncelleme yayınlamalılar. Özellikle WordPress tarafında yayınlanan büyük güncellemeler ilk versiyonlarda sorunlara yol açabiliyor. Sizlere önerim otomatik güncellemeleri kapalı tutmanız ve cache, woocommerce, elementor gibi büyük eklentilerin son sürüm ile uyumlu güncellemeleri yayınlandıktan sonra kontrollü bir şekilde almanız faydalı olacak.
Özellikleri
Birçok WordPress cache eklentisi kendi özelinde farklılıklar sunabilmektedir. Önbellek ve css/js optimizasyonu dışında veritabanı bakımı, görsel optimizasyonu gibi ilave özellikler sunmaktadır. Bazı cache eklentileri ise görsel, css ve js dosyalarınızı kendi sunucusuna aktararak optimize ediyor ve buradan ziyaretçilere sunuyor. Böylelikle performans artışı yaşanabilmektedir. Fakat bu tarz yapılar ücretsizde bazı kısıtlamalar getiriyor ve sitenizin footer alanına kendi reklamını ekleyebiliyor. Pro sürümleri de maliyet açısından sizlere yüksek gelebilir.
Kullanıcı İncelemeleri
WordPress cache eklentisi seçimi yaparken diğer kullanıcıların yorumlarını da inceleyebilirsiniz. Memnuniyetleri yada memnuniyetsizlikleri WordPress eklenti sayfasındaki yorumlar bölümünde yada eklentinin kendi forum sayfaların yer vermektedirler. Aynı zamanda bu alanda uzman kişilerin eklenti özelinde incelemeleri, yapılanladırma ayarlarıyla ilgili yazı ve videolarına da göz atabilirsiniz.
Önemli Konular
Tema yapımcıları özellikle performans anlamında en iyi sonuçları aldıklarını ve performans puanlarının %99 gibi değerlerde olduğunu öne çıkarırlar. Fakat bu değerler sunucu ve eklenti tercihlerine göre değişkenlik gösterebilir.
WordPress cache eklentisi her sitede farklı sonuçlar gösterebilmektedir. Ben bir websitesini oluşturduktan sonra birden fazla cache eklentisini sırayla test ediyorum. Her site için sabit bir eklenti yada aynı ayarlarım bulunmuyor.
Bir cache eklentisinde tüm ayarları açmak en iyi sonuçlar verebileceği anlamına gelmiyor. Bu sebeple ayarları uyguladıktan sonra önbelleği temizleyip gizli bir sekmede kontrol etmeniz tavsiye ederim. Bazı eklentiler PageSpeed testlerinde yüksek puanlar almalarını sağlamak için konuk modu gibi özellikleri sunabiliyor. Bunlar bazen sadece yüksek puan aldığınızı göstermek için sahte bir şekilde yapılabilir. Bunun için PageSpeed testlerinin yanında kendi gözünüz ile sayfanın yüklenme hızını gözlemleyebilirsiniz. Aynı zamanda sayfanızı geliştirici modunda ve önbellek olmadan yükleyip yüklenme hızlarını kontrol etmeniz faydalı olacaktır.
Cache eklentilerinden yada hızlandırma hizmeti sunan uzmanlardan her zaman hız testinde %95 ve üzerinde puan garanti etmelerini beklemeyin. Bunun nedenini aşağıda önemli web verileri bölümünde detaylandırdım.
Eğer WooCommerce alt yapsında bir e-ticaret siteniz varsa aşağıdaki sayfaları önbellek için kapsam dışında bırakmanız önemlidir.
- Sepet Sayfası
- Ödeme Sayfası
- Kullanıcı Hesabı
- Sipariş Tamamlandı Sayfası
Temel Cache Ayarları
WordPress cahce eklentisi kullanırken tercih etmeniz gereken temel seçenekler bulunuyor. Fakat bu seçeneklerin bazıları tema yapımcıları tarafından da kendi seçenekleri arasında yer almaktadır. Aynı özelliklerin çakışmaması için bu ayarları kontrollü bir şekilde açarak test edin.
- Sayfa Önbelleği
- Tarayıcı Önbelleği
- Mobil Önbelleği
- CSS ve JS Optimizasyonu
- Görsel Optimizasyonu
- JS Geciktirme (JavaScript Delay)
- CDN
- Önbellek Temizleme ve Saklama Süresi
Önemli Web Verileri
Birçok kişi PageSpeed skorunun hem mobilde hem de masaüstünde %95 ve üzeri olmasını önemsiyor ve site hızlandırma hizmeti sunan uzmanlardan skorlarının bu seviyelerde olmasını bekliyor.
Fakat bir websitesini sürekli aynı skor seviyesinde tutmak bir zor olur. Özellikle paylaşımlı bir hosting kullanıyorsanız bu skorlar değişkenlik gösterir. Bunun önüne geçmek için özel sunucu tercih edebilirsiniz ve tema, eklenti, veri tabanı, görsellerinizin çok iyi optimize edilmiş olması gerekmektedir.
Burada dikkat etmeniz gereken konu önemli web verileridir. Bu veriler sitenizin son 28 günlük verilerine göre göre farklı cihazlar ve kullanıcı deneyimlerine göre daha doğru sonuçlar vermektedir. Sizlerin performans skorundan ziyade aşağıdaki değerleri istenilen seviyelerde tutmanız beklenir. Google arama sonuçlarında bunlara oldukça önem veriyor.
Aşağıdaki testi amazon.com üzerinde gerçekleştirdim. Dikkat edeceğiniz üzerine performans skoru oldukça kötü. Sizce milyar dolarlık şirkette binlerce yazılım mühendisi bu skoru neden %100’e getirmiyor?
Çünkü onlar için bu skorun bir anlamı yok. Onlar için önemli web verileri sonuçları oldukça yeterli. Birkaç araştırma, web sitesi hızında sadece birkaç saniyelik bir gecikmenin dahi müşteri memnuniyetinde ve dönüşüm oranlarında düşüşe neden olabileceğini göstermektedir. Örneğin, Amazon, 100 milisaniyelik bir gecikme yaşadığında satışlarında %1 oranında bir düşüş olduğunu tespit etmiştir. Bu nedenle, hızlı bir açılış süresi, Amazon gibi büyük bir platform için önemli bir rekabet avantajı sağlıyor.
5 Popüler WordPress Cache Eklentisi
LiteSpeed Cache
LiteSpeed uyumlu hostinglerde iyi performans sağlamaktadır ve en çok tercih edelin WordPress cache eklentisi arasında yer almaktadır. İçerisinde çok fazla özellik barından eklentide 4 çeşit hazır ayarlar bulunmaktadır. Bunlar başlangıç seviyesinde sizlere oldukça kolaylık sağlamaktadır.
Özellikle quick.cloud cdn hizmetini kullanırsanız güzel sonuçlar alabilirsiniz. Çok yüksek trafiğe sahip bir siteniz varsa ücretsiz cdn kotaları yetersiz kalabilir. Bunun için uygun fiyatlarda satılan krediler mevcut. Eğer aylık ücretsiz kotanız tükenirse bu kredilerden kullanmaya devam ediyor. Ay başında tekrar ücretsiz kotaya devam ederek tasarruf sağlayabiliyorsunuz.
WP Super Cache
Worpress’in çatı şirketi olan Automattic tarafından hazırlanan WordPress cache eklentisi birçok popüler tema ile uyumlu çalışabilmektedir. Kullanımı basit ve sade olan bu eklenti ile güzel sonuçlar alabilirsiniz.
CDN tarafında ise Jetpack eklentisini kurarak görsel, css ve js gibi dosyalarınızı WordPress CDN ağından faydalanabilirsiniz.
WP Fastest Cache
Türk yazılımcı Emre Vona tarafından hazırlanan WordPress cache eklentisi sade ve kolay kullanımı ile 1 milyondan fazla site tarafından tercih edilmektedir. Ücretsiz sürümü ile iyi sonuçlar alabileceğiniz eklentinin aynı zamanda pro sürümü de bulunmaktadır.
Powered Cache
Bir diğer Türk yazılımcı Mustafa Uysal tarafından hazırlanan Powered Cache eklentisi de benim bazı sitelerimde tercih ettiğim başarılı eklentiler arasında yer alan WordPress cache eklentisidir. Ücretsiz sürümü gayet yeterli özellikler sunmaktadır. İleri seviye özellikler istediğinizde pro sürümünü tercih edebilirsiniz.
WP Rocket
Özel projeleriniz için daha yüksek performanslı bir cache eklentisi arayorsanız tamamı ücretli olarak WP Rocket eklentisini tercih edebilirsiniz. Site başına yıllık 59$ gibi fiyat etiketine sahiptir.
Aynı zamanda yıllık 299$ fiyat etiketine sahip ajans lisansı ile sınırsız sayıda websitesine kurulum yapabilir yada satışını yaparak gelir elde edebilirsiniz.
Performans Test Araçları
Google PageSpeed her ne kadar sektör standartı olarak kabul edilse de farklı araçlar kullanarak sitenizi test etmenizi tavsiye ederim.
- PageSpeed Insights
- GTMetrix
- WebPageTest (tavsiye ederim)
- Pingdom
Özet
WordPress cache eklentisi bir websitesinin en önemli eklentilerinden birisidir. Bu eklentiler SEO’ya oldukça katkı sağlarlar. Özellikle bir e-ticaret altyapısı kullanıyorsanız sitenizin hızlı olması dönüşüm oranlarınızda performans sağlar. Bir cache eklentisi seçerken tek bir eklentiye bağlı kalmayın. Her site farklılıklar görüleceği için bir standart yoktur. Bir sitede gösterdiğiniz başarı aynı ayarlar ve eklentiyle başka sitede farklı olabilir. Her site için farklı ayarlar kullanabilmeniz gerekebilir.
Profesyonel Destek
Eğer web site hızlandırma ve performans konusunda tecrübe sahibi değilseniz bu konuda sizlere Farkol Digital olarak profesyonel WordPress destek hizmeti sunabiliriz. Bunun için websitemizi ziyaret edebilir ve bizimle iletişime geçebilirsiniz.